Het smogniveau in Bangkok is drastisch toegenomen en de veiligheidslimiet is ruim overschreden. Het Department of Disease Control (DDC) waarschuwt dat de huidige situatie een serieus gevaar voor de gezondheid vormt.
Het DDC adviseert mensen met ademhalings- en hartaandoeningen binnen te blijven en zich niet in te spannen. Het Pollution Control Department kwam met het alarmerend bericht, nu blijkt dat de concentratie fijnstof (PM 2,5) in de lucht varieert van 69 tot 94 microgram per kubieke meter (de limiet is 50 mg). De metingen zijn verricht in de districten Bang Na, Want Thonlang en Lat Phrao en op de Intharaphithak en Rama IV weg.
DDC directeur-generaal Suwanchai raadt bewoners in Bangkok aan het nieuws te volgen. Risicogroepen zijn mensen die lijden aan ademhalingsproblemen, astma, allergieën, emfyseem en hart- en vaatziekten. Andere groepen die risico lopen, zijn ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen en degenen die lijden aan chronische ziektes, bindvliesontsteking en huidziektes. Het is beter dat zij binnenblijven. Waneer personen uit de risicogroepen toch naar buiten moeten is het raadzaam neus en mond te beschermen met een vochtig mondkapje.
De gemeente roept de bewoners om geen afval verbranden en zeker geen plastic of banden.
Bron: Bangkok Post
Fijnstof
Fijnstof is een verzamelnaam voor stofdeeltjes in de lucht, veroorzaakt door bijvoorbeeld de industrie, het verkeer of houtrook. Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Ze brengen in de longen een ontstekingsreactie op gang. Dit kan leiden tot:
- luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten;
- sneller stollen van het bloed en een hogere kans op een hartinfarct, zeker voor mensen die al vernauwde vaten hebben;
- verergeren slagaderverkalking door de ontstekingsreactie;
- minder elastische bloedvaten en verhoging van de bloeddruk.
Hoe meer fijnstof er in de lucht is hoe erger de klachten.
Bron: Hartstichting
Ik kan mij nog herinneren dat er een tijdje geleden een stelling op Thailandblog stond dat Thailand (lees Bangkok) over enige jaren wellicht onleefbaar kan worden door klimaatverandering, zeespiegelstijging, overstromingen en luchtvervuiling. Dat werd weggehoond door veel lezers. Misschien moeten die dit bericht nog een keer lezen?
De EU richtlijn luchtkwaliteit grenswaarde voor de jaargemiddelde PM2,5-concentratie is 25 µg/m3 vanaf 2015. Huidige concentraties van PM2,5 lopen in België en Nederland uiteen van 13 µg/m3 tot meer dan 30 µg/m3 in drukke straten.
In Bangkok is deze dus 3x ongeveer hoog als in drukke straten in Nederland en België. ter vergelijking.
De World Health Organisation (WHO) richtlijn is jaarlijks limiet van 25 μg/m3 , wat de EU ook hanteert, terwijl Thailand bij 50 de grens stelt. Voor geïnteresseerden kun je googlen op air pollution Thailand voor meer informatie,